Модул 2: Моят RAY профил


2. Моят потребителски профил

2.4. Съхраняване и управление на документи в платформата

Едно от най-големите предимства на вашия профил е, че в него може да съхранявате всичките си документи, дипломи и Европас сертификати. Ако все още не сте запознати с Европас документите и не знаете как да създадете свои собствени Европас CV и мотивационно писмо, езиков паспорт и паспорт на уменията, вижте Модул 1 „Моите Европас документи“.

Може да имате в профила си толкова автобиографии и мотивационни писма, колкото е необходимо. Дайте на всяко CV и мотивационно писмо различно име. Например, ако кандидатствате за готвач, може да имате файлове с име „CV_chef“ и „pismo_chef“. Когато създадете или адаптирате CV и мотивационно писмо, за да кандидатствате за барман, ще ги наречете „CV_barman“ и „pismo_barman“.

Може да добавите към своя профил съществуващо CV или друг съществуващ документ. Може и да създадете нов Европас документ, като използвате онлайн инструмента Europass tool. Инструментът ще ви помогне да създадете свои нови CV, мотивационно писмо, езиков паспорт или паспорт на уменията. Паспортът на уменията всъщност е вашето портфолио. След като сте създали необходимите документи, запазете всеки файл, свалете на компютъра си и качете в профила си.

В полето „Други документи“ може да съхранявате дипломи и сертификати или всякакви други документи, които бихте могли да изпратите на работодателите, например Youthpass сертификати. Всички документи, които качвате в профила си трябва да бъдат във формат pdf или в docx. 

Важно: имайте предвид изискването за размер. Всеки документ трябва да е до 500 KB!За да качите документ във вашия профил, щракнете върху синята стрелка, изберете документ от вашият компютър и след това натиснете „Запиши“. Може да качите няколко различни документа - CV, мотивационно писмо, езиков паспорт и след това да запишете всички наведнъж. Не забравяйте да дадете различни и подходящи имена на документите!  Ако имате няколко версии на CV и мотивационно писмо, адаптирани за различни работодатели и работни места, всяка версия трябва да носи различно име . По-вероятно е да нямате различни версии на паспорта на уменията (портфолиото), но и той трябва да бъде именуван по подходящ начин. Например portfolio_Ivan.

Важно: ако все пак се наложи да актуализирате езиковия си паспорт или паспорта на уменията, всичко, което трябва да направите, е да качите актуализирания файл - той автоматично ще замести стария. 

Както вече стана ясно, в профила си може да запазите няколко автобиографии и / или мотивационни писма, адаптирани към различни работни позиции. 

Важно: уверете се, че всеки файл е правилно именуван в съответствие с работната позиция, за която е предназначен.

Така ще избегнете изпращане на неподходящо CV и мотивационно писмо до желания от вас работодател. Представете си например ситуация, в която CV и мотивационно писмо за позицията барман са  изпратени до фирма за производство на трикотаж.

Преди да запазите информацията, която сте въвели, за да създадете своя профил, прочетете и се съгласете с Политиката за поверителност.

Може да създавате профила си на части по различно време. Ако изберете този подход, уверете се, че всеки път, когато въвеждате нова информация, щраквате върху бутона „запази“. Следващия път, когато влезете в профила си, информацията ще се появи и може да продължите с редактирането.

Важно: веднъж създаден, вашият профил може да бъде редактиран, актуализиран и допълван по всяко време.