Modul 4: Moj razgovor za delo

6. Obvladovanje anksioznosti pred razgovorom za deloAnksioznost pred razgovorom za delo je pogosta in skoraj neizogibna, zato jo je treba sprejeti in uporabiti v lastno korist. Če te po eni strani anksioznost ali tesnoba v takih situacijah postavi (na prste) v stanje pripravljenosti, je to dobro, po drugi strani pa lahko pretirana tesnoba prinese      nasprotni rezultat, ker iskalca zaposlitve naredi ranljivega in včasih celo ne more nadzorovati      svojih odzivov in čustev, kar lahko privede do neuspešnega razgovora.

POMEMBNOZelo pomembno je, da se dobro poznaš, tako boš vedel, kje so tvoje omejitve in meje, vedel boš, kaj je treba izboljšati, kar zelo olajša način pri razgovoru, transparentnost in odkritost.

  • Ohrani visoko samozavest!
  • Že to dejstvo, da si bil povabljen na razgovor, kaže, da si prvo fazo analize življenjepisa opravil uspešno.
  • Ceni vse dosedanje izkušnje! Vse je lahko priložnost za učenje, potovanja, prostovoljstvo, izobraževanje, sodelovanje v skupnosti, celo sam razgovor za službo. Zato poskušaj misliti na to kot na priložnost, da spoznaš trg dela in izveš, kaj kadrovniki pričakujejo od kandidatov. Vse to pomaga spoznati svoje prednosti in kaj je treba še izboljšati.
  • Lahko si sestaviš seznam svojih spretnosti in točk, ki jih moraš izboljšati, preden se udeležiš razgovora, na ta način se izogneš vprašanjem, ki bi te presenetila  in na katera ne znaš odgovoriti. Bodi iskren / pošten, ne izmišljuj si veščin, ki jih nimaš, ali poklicnih izkušenj, ki jih nisi pridobil. Če boš v izbirnem postopku lagal, si lahko škoduješ v prihodnosti, še bolj pa te bo skrbelo, če boš zasedel položaj, za katerega nimaš potrebnih kvalifikacij. Izogibaj se pretiranemu govorjenju, ko pride do bolj osebnih vprašanj, saj z nepotrebnimi informacijami preusmeriš pozornost z razgovora na možno ustvarjanje podobe egocentričnosti. Nadziraj svoja pričakovanja, če ti ne bo uspelo, ne obupaj! Obstaja še nešteto možnosti in če boš ostal miren in pozitivno razmišljal, se boš približal in ne oddaljil svojemu cilju.
  • Dihanje je odlično za aktiviranje možganov, za njihovo aktivnost in osredotočenost. Medtem, ko čakaš na razgovor, globoko vdihni, izboljšal boš svojo držo in dal videz profesionalnosti. Zavestno dihanje pomaga izboljšati fokus.

https://www.ibccoaching.com