Modul 4: Moj razgovor za delo

5. Prvi vtis


Kaj obleči za intervju, se zdi nepomembno vprašanje, vendar ni. Ustrezno oblačenje je ključnega pomena za dober ‘’prvi vtis’’, ki prispeva k vzpostavitvi dobrega odnosa z zaposlovalcem.

1- Poznavanje profila podjetja

Poišči informacije o organizacijski kulturi podjetja, in sicer ali uporabljajo bolj kreativni profil in omogočajo uporabo bolj neformalnih oblačil, kot so kavbojke ali pa obstajajo strožja pravila oblačenja, kot so uniforme ali kaj bolj formalnega. Pozanimaj se pri kom od zaposlenih, poišči informacije na spletni strani …

2-Poznavanje delovnega mesta

Izbira oblačil se lahko razlikuje gleda na položaj in/ali sektor, zato moraš dobro poznati svoje  dolžnosti. Tu je nekaj nasvetov za vsak slog:

Formalno  

✓  srajca in kravata

✓  blazer

✓  srajca in hlače

✓  obleka ali  krilo ustrezne dolžine in barve

Neformalno

✓  kavbojke

✓  majica

✓  polo majica

✓  obleka ustrezne dolžine

– Osnove

Če ni mogoče odkriti stila podjetja, ali če obstaja dvom, obstajajo osnovni nasveti, s katerimi se lahko prilagodiš vsaki situaciji.

Priporočeno:

✓  Uporaba mehkih ali nevtralnih tonov (bela, bež, siva, črna in mornarsko modra).

✓  Bolj klasična oblačila (blazer, srajca, hlače).

✓  čevlji temne barve

✓  čevlji brez pete ali srednje višine

✓  preprosta in lahka ličila.

Odsvetovano je:

✓  zelo močne barve

✓  pretirano tiskane tkanine

✓  globok dekolte

✓  veliko nakita in dodatkov

✓  zelo kratka oblačila

✓  zelo visoke pete

✓  vpadljiva ličila

Videz in osebna higiena

Omenjen je bil pomen oblačil, ki jih mora spremljati skrb za videz in osebno higieno. Pomembno je, da se na razgovoru za službo pojaviš s počesanimi lasmi; čistimi nohti; urejeno brado; v zlikanih oblačilih brez madežev in lukenj in z lepo vzdrževanimi čevlji. Pred razgovorom se je dobro stuširati, kar  ti  poleg osebne higiene pomaga tudi, da se sprostiš.

Uporaba parfuma naj bo zmerna.

Na kratko, vsi se radi dobro počutimo in udobna oblačila, ki nam dajejo večjo samozavest, nam zagotavljajo tudi večje samozaupanje, kar  lahko veliko pripomore k boljšemu razgovoru. In ne pozabi, da je to, kar smo se odločili obleči, tudi način medsebojne komunikacije, zato obleci za intervju primerna oblačila.

https://www.ibccoaching.com.