Modul 4: Moj razgovor za delo

4. Zahtevna vprašanja na razgovoru za službo

Kakšne kritike ste prejeli v zadnjih 4 letih?

Zaposlovalec poskuša razumeti, ali lahko kandidat prepozna svoje slabosti in pokaže, da se jih izboljšati. Če želiš odgovoriti, moraš prepoznati resnično pomanjkljivost, ki pa hkrati ne bo ovirala tvoje zaposlitve. Lahko na primer rečeš, da so te kritizirali, ker zamujaš, vendar si izboljšal svojo točnost in so te kolegi zaradi tega celo pohvalili. V idealnem primeru bi moral navesti dva ali tri primere kritike, na katere te opozarjajo in način, kako jih poskušaš izboljšati.

Kje bi rad bil v treh do petih letih? In kako nameravaš priti do tja?

Zaposlovalec želi izvedeti, ali si ambiciozen in ali imaš karierni načrt. Želi razumeti, kako nameravaš doseči svoje cilje. Izogibaj se nejasnim odgovorom, tvoj odgovor mora biti dobro premišljen in konkreten. Določitev ciljev in načinov za njihovo doseganje, je najbolj pravilen odgovor na vprašanje.

Kako bi opisal šefa, za katerega bi najraje delal oziroma za katerega ne bi nikoli delal?

Odgovor, ki ga boš dal, bo zaposlovalcu pomagal razumeti, če ustrezaš potencialnemu šefu. Najbolje se je odzvati diplomatsko: ''Delal sem z raznimi ljudmi in se lahko prilagodim različnim slogom. Obvladam pritisk bolj nadzirajočega šefa in tudi bolj sproščenega šefa, ki daje manj napotkov. Če bi moral določiti idealen profil šefa, bi bil to šef, ki mi da dovolj možnosti za usposabljanje in dovolj napotkov, ki mi dajo samostojnost in je tudi zelo strog, kar se tiče kakovostnega izvajanja projektov.''

Katere naloge najraje opravljaš?

To je indirektno vprašanje za ugotavljanje pomanjkljivosti kandidata. Zaposlovalec išče ''ne maram početi …'', ''nisem dobra v …'', ''rad počnem A, ne pa B …''. Previden bodi, da ne govoriš o svojih šibkostih, govori o pozitivnih stvareh. S tem, ko poveš, kaj rad počneš, poveš tudi, česa ne, zato pazljivo oblikuj svoj odgovor, preden bi povedal kaj, kar bi ti lahko škodovalo.

Misliš, da druge dovolj hvališ?

Psihološki odnos do komplimentov kaže na zanimanje in sposobnost motivacije. Če razkriješ, da svojim kolegom pogosto čestitaš za dobro opravljeno delo, razkriješ tudi, da si samozavesten in verjameš v svoje delo. Lahko rečeš, da rad sprejemaš pohvale, zato jih tudi rad daješ.

Kaj bi naredil, če bi izvedel, da sodelavec ponareja finančne dokumente?

Namen vprašanja je oceniti tvoj etični in moralni odnos. Izjava ''Ne zadeva me'' dokazuje, da te ne zanimajo interesi podjetja in je to pravi način, da te ne najamejo. Odgovori so lahko ''Soočil bi človeka z dejstvom, naj popravi napako'' ali ''Poslal bi uradno pritožbo.''

Kaj bi naredil oziroma kako bi porabil denar, če bi ti prvo leto v novem podjetju podarili tri tisoč evrov?

Če ne boš odgovoril v povezavi z delom bo izpadlo,  da nisi 100% predan podjetju. Če odgovoriš za nekaj, kar ti ne koristi, se sliši nepošteno. Predlog odgovora je lahko ''za  usposabljanje'', saj  narediš nekaj za sebe, hkrati pa koristiš podjetju.

Podajte tri primere, ko ste bili neuspešni in razloge za neuspeh!

Cilj tega vprašanja je razumeti, ali kandidat priznava svoje napake ali pa krivi druge za svoj neuspeh, če se je kaj naučil iz situacij in kako jih je presegel. Tvoji primeri neuspehov morajo biti dobro premišljeni, pokazati morajo, kaj si se naučil iz teh situacij (npr. drugič bom bolje pripravljen, ne smem dovoliti, da me to odvrne …).

https://blog.alertaemprego.pt/entrevista-de-emprego-como-responder-perguntas-dificeis/